Klicka här för att se inlägget i PDF format
Sensommaren och första delen av hösten är en tid då framför allt planering för vinterns borrningar och andra prospekteringsinsatser görs. Just i dagarna söker vi nu dispens från Länsstyrelsen för att framföra tunga fordon i terrängen så att borrningar kan startas förhoppningsvis i november.
I samband med vårt styrelsemöte den 24 september presenterade Redeye sin analys av Botnia Exploration som sedan publicerades under dagen. De har på ett mycket bra sätt beskrivit våra möjligheter, vilka mineraltillgångar vi har och var vi kommer att koncentrera våra insatser under det närmaste året.
Jag vill gärna belysa följande i Redeye rapporten som ni kan hämta här:
• Redeye nämner den stora potentialen i Fäbodliden C väster om Vindelälven i Vindelgransele. Styrelsen har beslutat att förlägga höstens och vinterns borrningar till Fäbodliden C, Fäbodliden B och förmodligen Fäbodliden A. Vid positiva analysresultat finns enligt Redeye en potential till uppvärdering med minst en dubblering av aktiekursen.
• Middagsberget som ligger omedelbart söder om Fäbodliden C är ett historiskt mycket känt område med sammanlagt ca 15 000 m diamant-och RC borrningar utförda och analyserade. Dessa analyser får vi inte redovisa då de inte är utförda enligt dagens regelverk. En av våra geologer har spenderat hela september månad för att konsolidera alla rapporter, data och analyser. De närmaste veckorna kommer geologerna att arbeta intensivt med att än en gång kartera och sektionera de gamla borrkärnorna som ligger arkiverade i SGU:s borrkärnearkiv. Efter sektionering kommer proverna att analyseras av ALS i Öjebyn. Vid den tid de tidigare analyserna gjordes var guldanalysering inte av högsta prioritet och dessutom mycket dyra. Det är vår förhoppning att den kompletterande analyseringen ytterligare kan stärka den potential som vi redan nu vet finns i Middagsberget.
Vargbäcken
Arbetet med att finna anrikningsverk för massorna från provbrytningen pågår och vi hoppas kunna presentera en anrikningslösning inom kort.
Botniadagarna
I samband med styrelsemötet den 24 september genomförde vi Botniadagarna för tredje gången. Ett annorlunda upplägg med presentationer på LTU av Pär Weihed, professor i malmgeologi samt LKAB:s vVD Per-Erik Lindvall som berättade om sitt bolags utvecklings planer. Både Pär och Per-Erik är ju som bekant styrelseledamöter i Botnia tillsammans med vår ordförande Maria Lilja och mig själv. Mycket uppskattade föredrag som vi alla lärde oss mycket av!
På tisdagen besökte vi alla ALS Mineral laboratorium i Öjebyn strax utanför Piteå. David Berglund gav oss en spännande genomgång av guldanalyseringens alla faser. Helt klart känns det ytterst värdefullt att ha ett sådan ackrediterat laboratorium så nära in på våra högprioriterade områden.
Färden gick vidare ner till Björkdalsgruvan, Sveriges största guldgruva som drivs såväl som dagbrott som underjord. Gruvan startades redan 1988 och har sedan dess brutit ca 24 miljoner ton gråberg och 16 miljoner ton guldmalm. När brytningen startades byggde den framtida brytningen på en guldmineralisering av ca 1,5 miljoner ton. Detta kan direkt jämföras med Vargbäcken där vi själva idag har en definierad mineraltillgång av 1,37 miljoner ton indikerad tillgång och 0,65 miljoner ton antagen tillgång. Helt klart en spännande jämförelse speciellt som såväl halter och övrigt mineralinnehåll är jämförbara och saknar mineraler som exempelvis arsenikkis. Platschefen Mats Lindeberg visade oss med fantastisk inlevelse hela anrikningsprocessen. Från krossning i de stora käftkrossarna, vidare till malning med kul och stångkvarnar, vidare in den gravimetriska delen med cykloner och skakbord. Det känns ganska fantastiskt att i sista steget av den gravimetriska delen på skakbordet se det separerade guldet sakta flyta ner i sin behållare. Se nedan en bild som jag passade på att knäppa. Helt klart ger ett liknande industribesök många värdefulla idéer för vår framtida planering!
Lidingö den 8 oktober 2012
Bengt Ljung – VD
Nedan visar en bild på området med Fäbodliden C, Fäbodliden B samt Middagsberget.
(Se bild i bifogad pdf-fil)