Den 3 november smäller det i Vargbäcken då den första salvan skjuts av. Vi har nu glädjen att meddela att Västerbottens landshövding Chris Heister kommer att medverka vid denna viktiga milstolpe för Vargbäckenprojektet och för Botnia Exploration.
Det har varit en spännande resa sedan bolaget bildades 2007 och vi har framför oss en ännu mer spännande tid. Botnia Exploration startade som ett juniorbolag utan intäkter med ett antal intressanta undersökningstillstånd i prospekteringens tidiga faser, (se www.botniaexploration.com/prospektering/faser/). Målet var att utveckla tillstånden genom att ta projekten vidare till kommande fas genom ökad geologiskt kännedom.
I december 2009 börsnoterades Botnia Exploration och i början på 2010 köpte bolaget Hans.A. Resources Sweden AB. Genom detta förvärv fick Botnia ett antal undersökningstillstånd som låg högre upp i prospekteringens faser än vad som fanns i portföljen sedan tidigare. Förvärvet innehöll även bearbetningskoncession Vargbäcken. Vargbäcken har möjliggjort eventuella intäkter som kommer att återinvesteras i bolagets fortsatta verksamhet. Utvecklingen av projektportföljen tog ett stort kliv framåt.
Nu har det gått ytterligare ett och ett halvt år sedan förvärvet av Hans.A. Resources och under denna tid har vi prospekterat och sammanställt den geologiska information som vi har. Vi har gått igenom alla tillstånd i portföljen för att för att på bästa möjliga sätt formulera våra framtida prioriteringar. Alla tillstånd som Botnia ursprungligen hade samt de tillstånd som tillkom via förvärvet av Hans.A. Resources har gåtts igenom. Vad vi lärt oss under resans gång och den huvudprioritet som nu har växt fram är att vi ska försöka påvisa att Vindelgransele är Sveriges nästa gruvby.
I och med detta så är vi också snart framme vid en tidpunkt då vi ska bestämma oss för om vi ska:
1. Sälja enstaka undersökningstillstånd och fortsätta med prospektering av övriga tillstånd
2. Sälja hela bolaget
3. Starta egen småskalig gruvbrytning.
Med andra ord så befinner vi oss i en väldigt spännande period med många intressanta händelser och beslutspunkter under den närmaste framtiden.
Vindelgranseleområdet
I närheten av byn Vindelgransele som ligger längs Vindelälven så har vi ett flertal undersökningstillstånd; Granselliden nr 2, Granselliden nr 3, Stenberget nr 3, Forsheden nr 1, och Forsheden nr 2. Bearbetningskoncessionen Vargbäcken K nr 1 ligger också i detta område och det tillstånd som omsluter Vargbäcken är Granselliden nr 2.
Vår målsättning att ansöka om 3-4 bearbetningskoncessioner kvarstår men med skillnaden att vi har omprioriterat de områden som gäller. Våra geologiska sammanställningar har visat att Purnu och Jorbojokki kräver mer prospektering innan vi kan gå vidare med någon ansökan om bearbetningskoncession. Dessa tillstånd ligger även geografiskt fel med tanke på vårt nya mål.
Istället har sommarens blockletning och genomgång av historiskt material gjort att vi nu satsar på områden där bland annat Middagsberget, Middagsberget Norra, Fäbodliden A, B, och C kan vara intressanta att ansöka för. Blockletning under sommaren har gett intressanta guldfynd i block och häll i Stenberget nr 3. I Granselliden nr 3 har blockfynd gjorts med intressanta halter av bly, zink, och silver, guld har påvisats men i lägre halter. Dessa nya fynd är så pass intressanta att vi planerar för undersökningsborrningar. Så fort dessa undersökningsborrningar är avklarade kommer vi att redovisa resultaten och det kommer även att ligga till grund för våra ansökningar av bearbetningskoncessioner.
Vargbäcken
Vi har senarelagt den första salvan jämfört med tidigare preliminära datum men då detta är bara ett delmoment i ett stort projekt så vi ser inte detta som något problem. Den första salvan är en stor milstolpe för projektet och bolaget och med anledning av detta har vi bjudit in landshövdingen i Västerbotten Chris Heister och vi är glada att hon har tackat ja till att närvara.
Vi har fått tillstånd av Länsstyrelsen att bryta 65 000 ton mineralisering inklusive gråberg och vi kommer att dela upp detta i etapper. I den första etappen kommer vi att bryta cirka 10 000 ton och det gör vi med anledning av att testa anrikningsprocessen lakning. I nästa etapp planerar vi att testa anrikningsprocessen flotation. Vi har redan fått resultat från anrikningslaboratoriet MINPRO i Stråssa som har gjort anrikningstester på mindre volymer av materialet från Vargbäcken. Dessa analyser visar ett utbyte på upp överstigande 97 % både för lakning och för flotation vilket är ett mycket bra resultat. Speciellt utbytesvärdena för flotation är positiva!
Målet med provbrytningen är att få ett bättre grepp om mineraliseringens geologiska struktur och anrikningsprocessen. Under hösten har en extern strukturgeolog anlitats för att vägleda de kommande sprängningarna. Guldet ligger i kvartsgångar med huvudsak nord-sydlig strykning (riktning). Motsvarande kvartsgångar med samma strykning har hittats på den västliga sidan inom Stenberget nr 3. De intäkter som vi hoppas på att kunna generera är viktiga ur ett kassaflödesperspektiv för att för finansiera våra fortsatta arbeten.
Sommarens övriga prospektering
I våras utfördes som nämnts tidigare undersökningsborrningar i Orgsjön och även i Vandelån. Dessa borrningar resulterade i tillräckligt intressanta resultat för att förlänga tillstånden men den riktiga fullträffen väntar vi fortfarande på. Dessa två projekt kommer fortfarande ha en hög prioritet men de halkar ner en aning då Vindelgranseleområdet gett intressantare uppslag som vi ska undersöka närmare.
Gällande sällsynta jordartsmetaller (REE) så har vårt arbete visat att det är värt att arbeta vidare med Darsbo och Stenkulla. Vi väntar på analyser från undersökningsborrningar gjorda i Darsbo i augusti som vi kommer redovisa så fort de kommer. Arbeten med de övriga fyra tillstånden visade inte på önskade resultat och har återlämnats till Bergsstaten. Vår strategi att behandla våra projekt för sällsynta jordartsmetaller och volfram separerat från övriga projekt kvarstår. Vi har också beslutat att lämna tillbaka våra nickeltillstånd, allt för att fokusera på att påvisa att Vindelgransele är Sveriges nästa gruvby!
Vi planerar nu för en chat på samma sätt som vi gjorde via AktieTorget tidigare i år och därför är det bra om ni redan nu börjar fundera på frågor. Håll ögonen öppna så återkommer vi med tid och datum för denna chat.
Lidingö 2011-10-10
Bengt Ljung – VD