Bergsstaten är den myndighet i Sverige som handlägger och beslutar i ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral. För att få prospektera ett markområde krävs ett godkänt undersökningstillstånd från Bergsstaten, vilket ger ensamrätt till undersökning, tillträde till marken inom tillståndsområdet och företrädesrätt till bearbetningskoncession.
En bearbetningskoncession ger innehavaren rätt att förfoga över en påvisad utvinningsbar mineralfyndighet. En ansökan om bearbetningskoncession skall vara åtföljd av en miljökonsekvensbeskrivning. Koncessionen gäller normalt i 25 år, men kan förlängas.
I beskrivningen av Botnias projektportfölj framgår vilka undersökningstillstånd och bearbetningskoncessioner som Botnia Exploration innehar.
Mer information om Bergsstaten och nödvändiga tillstånd finns på www.bergsstaten.se
Publiceringsstandard
SveMin (Föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige) och FAERI (Finnish Association of Extractive Resources Industry) har antagit ett gemensamt regelverk för publicering av information om mineralprojekt. Botnia Exploration följer detta regelverk.
För att säkerställa att regelverket följs, finns så kallade kvalificerade personer som har godkänts av Fennoscandian Review Board, FRB. Till denna grupp hör Göran Petersson, som är delägare och verksam i Botnia.
Mer information om publiceringsstandarden finns på www.svemin.se
NI 43-101
NI 43-101 är ett kanadensiskt regelverk som utgör fundamentet för den publiceringsstandard som SveMin och FAERI tagit fram (se ovan). Regelverket anger standarder och krav för den information som ingår i ansökningar och annan extern information. Dessutom anges vilken information av kursdrivande karaktär som inte får lämnas till allmänheten.
Mer information om NI 43-101 t ex finns på www.svemin.se